DSC_0284.JPG
 

 

 

johtajuus alkaa
omista arvoista

tule sinäkin mukaan
#parempaajohtajuutta -vallankumoukseen!

 

suomi tarvitsee nuoria johtajia

#parempaajohtajuutta

Suunnannäyttäjiä. Arvojensa takana seisovia päättäjiä. Itsensä näköisiä, erilaisista taustoista tulevia nuoria johtajia, jotka tuntevat omat arvonsa ja ymmärtävät toisella tavalla ajattelevien näkökulmia. 

 
 

VBL eli value based leadership

Kokemusperäinen johtajuuskoulutus 20-29-vuotiaille nuorille. Ei pelkästään partiolaisille, vaan kaikille jotka toimivat jossain johtotehtävässä omassa elämänpiirissään. VBL-koulutuksen arvopohjaisessa johtajuudessa lähtökohtana on itsensä tunteminen. Hyvä johtaja osaa myös ottaa huomioon ja hyödyntää ryhmien moninaisuutta.

Scouterna, Ruotsin Partiolaiset, on järjestänyt koulutusta menestyksekkäästi noin kymmenen vuoden ajan. Suomen Partiolaiset on ollut mukana järjestämässä useita yhteiskursseja, ja Suomessa on noin 80 yhteiskurssin käynyttä VBL-alumnia.

Vuoden 2017 alussa Suomessa käynnistyneen koulutusohjelman tähtäin on korkealla: seuraavan viiden vuoden aikana aiomme kouluttaa tuhat tulevaisuuden johtajaa. Suomessa on käynnissä jo kolmas koulutus ja neljäs käynnistyy toukokuussa 2018.

Etsimme hankkeelle nyt yhteistyökumppaneita, jotka tahtovat olla vahvasti mukana kehittämässä nuoren johtajuuden kärkihanketta Suomessa.

Mukaan tukijaksi? Ota yhteyttä VBL-koordinaattoriimme Heta Hyväriseen: heta.hyvarinen(at)partio.fi.

 
MF150423-MF5D7883.jpg

tule mukaan

Haluatko olla mukana kasvattamassa suomalaisia nuoria johtajuuteen,
tulla tunnetuksi hyvän johtajuuden edistäjänä tai mentoroida VBL-osallistujaa?
Etsimme juuri nyt kumppaneita eri aloilta ja sektoreilta. Ota rohkeasti yhteyttä!

Heta Hyvärinen, Projektikoordinaattori, Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry
+358 44 752 8721, heta.hyvarinen@partio.fi  #parempaajohtajuutta

Ideasi, ehdotuksesi tai yhteydenottopyyntösi. Huom! Tällä lomakkeella ei voi hakea kurssille.

tule nuoren johtajan mentoriksi!

  • Mentoriohjelman tavoitteena on tukea sekä mentorin että aktorin yksilöllistä kehitystä, kuitenkin niin että keskiössä ovat nuoren johtajan tarpeet ja toiveet
  • VBL-mentoriohjelma on alusta kahden eri sukupolvea ja mahdollisesti eri sektoria edustavan johtajan kohtaamiselle ja molemminpuoliselle kasvulle
  • Mentorin tehtävä on olla tukena ja esikuvana, pohtia yhdessä johtajuuteen liittyviä teemoja ja jakaa kokemuksiaan nuoren kanssa
  • Mentoriohjelmaamme on kiitetty mentoroinnin tueksi tarjotusta rakenteesta, joka tekee mentoroinnin aloittamisesta helppoa
  • Ilmoittautumalla mentoriksi alla olevan lomakkeen kautta ilmaiset kiinnostuksesi toimia mentorina ja liityt VBL-mentorijoukkoon. Otamme vielä erikseen yhteyttä vahvistaaksemme kanssasi aikataulujen sopivuuden ja sen, miltä VBL-kurssilta sinulle on löytynyt sopiva aktori. Mentori ja aktori sopivat yhdessä tapaamiset, jotka voivat olla esimerkiksi 6 x 2 tuntia molemmille sopivina ajankohtina.

 

Mentorin tehtävä on olla tukena ja esikuvana, pohtia yhdessä johtajuuteen liittyviä teemoja ja jakaa kokemuksiaan nuoren kanssa. Sekä mentorille että nuorelle mentorointisuhde sisältää ajatusten ja näkökulmien jakamista keskittyen johtajuuteen ja arvoihin. Molempien tietoisuus omasta johtajuudesta selkeytyy. -Merja Ranta-aho, Elisa
Koulutuksessa käytettävät työmenetelmät ovat laadukkaita. Opiskelijat tekevät itse luentojen kuuntelemisen sijaan. Mentorina hyödynsin omia taitojani ja verkostojani opiskelijan hyväksi. Oma osaamiseni ja verkostoni laajeni entisestään kun tutustuin tähän nuoreen johtajaan. -Esa Kling, TeliaSonera Finland Oyj

Uutisia

15.12.2017

DiSC-profiilit osana Value Based Leadership -kurssia

Kysyimme Suomen Value Based Leadership 2 -kurssin johtajalta Henna Peltoniemeltä ja muutamalta kurssilaiselta heidän kokemuksiaan DiSC-työkalusta, jota käytetään osana koulutusta. Peltoniemi kuvaa DiSC-työkalua näin:

-DiSC antaa yhden työkalun itseensä tutustumiselle ja itsetuntemuksen laajentamiselle. DiSC antaa, jos sen haluaa itselleen tietoa antavan. DiSC auttaa, jos haluaa pystyä tekemään toisten kanssa paremmin yhteistyötä. DiSC on työkalu, joka helpottaa toisten kanssa toimimista, se selventää temperamenttia ja vuorovaikutusta.

-Näkisin, että DiSC avautuu parhaiten, jos sen haluaa itsestään tehtävän, joten organisaatiot ja ryhmät jotka sitä käyttävät olisi hyvä saada ymmärtämään syy työkalun käytön takana. Lisäämään omaa itsetuntemusta ja näkemään muiden ihmisten toimintaa oman persoonan kautta. Ehkä jokin toisessa ärsyttävä asia johtuukin omasta tavasta käsitellä asiaa. 

Kysyimme myös muutamalta kurssilaiselta heidän näkökulmiaan DiSC-työkaluun seuraavilla kysymyksillä:

1.)      Millaisena koit DiSC-profiilin käytön? Avasiko se sinulle uusia näkemyksiä itsestäsi?

2.)      Opettiko DiSC jotain muiden käyttäytymismalleista?

3.)      Suosittelisitko DiSC:iä myös muille, ja millaiselle ryhmälle / organisaatiolle erityisesti

VBL2-kurssilainen Siiri Kihlström kuvasi DiSC:iä näin:

1.)    DiSC vahvisti omia käsityksiä itsestäni, mutta ennen kaikkea antoi uusia näkökulmia itseeni. Erityisesti siitä näkökulmasta, miten muut minut saattavat nähdä. Olen dynaaminen ja nopealiikkeinen, jota olen pitänyt hyvin positiivisena asiana. Opin kuitenkin, että saattaa joitakuita ahdistaa ja toiset saattavat kokea piirteen negatiivisena.

2.)    Hyvin paljon! Ymmärrän nyt paremmin miksi joidenkin ihmisten kanssa on ollut haastavaa päästä samalle aaltopituudelle ja miten stressaannumme tai käyttäydymme paineen alla eri tavoin. Osaan tunnistaa näitä tilanteita nyt paremmin ja mukauttaa omaa käyttäytymistäni sen mukaan.

3.)    Ehdottomasti. DiSC on loistava työkalu sekä itsensä että muiden ymmärtämiseen, mutta ennen kaikkea oman toiminnan kehittämiseen. Kaikki ryhmät, joissa ollaan uteliaita kehittämään omaa vuorovaikutuskykyä ja ymmärtämään toisia paremmin, saavat varmasti paljon DiSC-työkalusta!

VBL2-kurssilainen Iina Sorvari kuvasi kokemuksiaan DiSC-työkalusta puolestaan näin:

1.)    Minulla oli lähtöjään jo vahva itsetuntemus, olenhan tehnyt erilaisia itsearviointeja ja muita testejä jo muutaman vuoden ja muutenkin reflektoinut itseäni ja tavoitteitani. Minusta DiSC-profiilin saaminen oli kuitenkin hyödyllistä. Päätyypin voi hyvällä itsetuntemuksella varmasti määritellä myös itse, mutta mielenkiintoinen osa syntyy siitä, kun huomaa mitä "muiden tyyppien" ominaisuuksia itsellä myös on ja kuinka sitä voi hyödyntää esim. kommunikaatiossa. Varsinkin DiSC-korttien käyttö pienryhmän kanssa oli silmiä avaavaa.  

2.)    Minusta DiSC on hyödyllinen juuri varsinkin yhteistyötyylejä määritellessä. Se auttaa sanoittamaan erilaisia käyttäytymismalleja, mikä on minusta erinomaista ja antaa työkaluja kuinka kommunikoida ja tehdä yhteistyötä muiden tyyppien kanssa, mikäli se ei ole itselle kovin luonnollista. 

3.)    Kyllä, haluaisin pystyä käymään läpi ryhmän odotuksia yhteistyöhön ja johtamiseen liittyen jokaisen projektin alussa, joten käyttäisin mielelläni DiSC:iä erilaisten projektien ja tiimitöiden yhteydessä. DiSC on myös hyvä työkalu siihen, mikäli haluaa varmistaa, että monimuotoisuus lisääntyy organisaatioissa. Suosittelisin DiSC:n käyttöä myös sellaisille henkilöille ja esim. haastavissa tiimeissä, joissa ihmiset haluavat tehdä työnsä vain omalla tavallaan ja joustavuus työtyyleistä puuttuu.

Value Based Leadership -koulutus tekee yhteistyötä MLP Modular Learning Processes Oy:n kanssa DiSC-profiilien käytössä.

 

 

24.11.2017

”Kulttuuri syö strategian aamiaiseksi”

Value Based Leadership -kurssi ja Gofore työstivät yhdessä arvopohjaisen johtajuuden teemoja Tampereella

 

Value Based Leadership (VBL) -kurssin neljännessä ja samalla viimeisessä moduulissa käsitellään johtamista tuottoisasti arvoilla. Käytännössä kurssiviikonlopussa keskustellaan arvopohjaisesta johtamisesta yhdessä kumppaniyrityksen kanssa ja pyritään tarkastelemaan sitä, miten arvot näkyvät käytännön toiminnan tasolla. Suomen toisen VBL-kurssin kurssikumppanina tässä viimeisessä moduulissa toimi digitalisaation asiantuntijayritys Gofore.

Vuonna 2002 toimintansa aloittanut Gofore toimii tällä hetkellä kolmessa maassa; Suomessa, Saksassa ja Isossa-Britanniassa. Suomessa Goforella on toimistot Tampereella, Helsingissä ja Jyväskylässä. Keväällä 2017 Gofore osti palvelumuotoiluyrityksen Leadinin, ja yhdistymisen myötä työntekijämäärä kasvoi yli 350:nen. Gofore valittiin tänä vuonna myös Great Place to Work® -tutkimuksessa Suomen parhaaksi ja Euroopan toiseksi parhaaksi työpaikaksi.

Arvopohjaltaan Goforella on kaksi keskeistä toimintaa ohjaavaa arvoa; Gofore on jokaiselle hyvä työpaikka ja Gofore elää asiakkaidensa onnistumisista. Goforen missio perustuu haluun muuttaa maailmaa paremmaksi paikaksi digitalisaation ja työkulttuurin uudistamisen keinoin.

Yhteistyöviikonloppu aloitettiin jo torstaina yhteisen lounaan merkeissä. Lounaalle saapui myös yllätysvieras, Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi, joka toivotti porukan tervetulleeksi Tampereelle. Kivi kertoi ryhmälle myös arvopohjaisesta johtajuudesta huippu-urheilun parissa. Torstai-ilta pyhitettiin kurssilaisten sosiaalisten yritysideoiden sparraukseen ja kommentointiin, johon osallistui myös Goforelta alan asiantuntijoita.

Perjantaiaamu lähti vauhdikkaasti käyntiin johdon konsultin Juha Mustosen kanssa, joka kuvasi kurssille Goforen liiketoimintaa ja arvopohjaa. Crew coach Heini Ala-Vannesluoma avasi kurssilaisille Goforen rekrytointiprosessia ja sopivien työntekijöiden valintaa. Yleistä soveltuvuutta katsotaan mm. yrityskulttuuriin soveltumisen ja itseohjautuvuuden näkökulmista. Gofore on asiantuntijaorganisaatio, josta johtuen itseohjautuvuus korostuu työnteon muodoissa.

Kurssin kanssa keskusteltiin myös siitä, miten kulttuurisen sopivuuden lisäksi voidaan vaalia monimuotoisuutta. Goforelaisissa se ilmenee mm. kansallisuuksina joita on 15 ja ikäjakauman puolesta; Goforella työntekijöitä on ikähaitarilla 22-61-vuotta. Mustonen kuvasi, että Goforen avoimeen työkulttuuriin liittyy myös vapaus olla eri mieltä ja esittää erilaisia näkemyksiä, joista voidaan yhdessä keskustella. Oman mielipiteen sanominen katsotaan tärkeäksi. Läpinäkyvyyttä tuodaan sisäisen viestintäkanava Slackin lisäksi myös numeerisessa muodossa henkilöstölle. Laskutuksiin liittyvän läpinäkyvyyden lisäksi esimerkiksi palkoissa on olemassa avoin taulukko, jonne jokainen työntekijä saa lisätä oman palkkansa halutessaan.

Kurssi pääsi työstämään arvoja myös Teollisuus-toimialasta vastaava Vilja-Kaisa Aaltosen ja principal designer Sami Vihavaisen vetämän arvohuutokaupan merkeissä. Pienryhmille jaettiin leikkirahaa, jolla ryhmien tuli ostaa huutokaupassa tärkeimmäksi kokemiaan arvoja.

Arvohuutokauppa herätti ryhmässä kysymyksen asiakkaan arvoista. Jos asiakkaan arvot eivät vastaa yrityksen arvoja, myydäänkö projekti silti asiakkaalle? Aaltonen kuvasi, että Goforella työntekijät voivat vaikuttaa omien projektiensa osalta siihen, kenelle asiakkaalle he haluavat tehdä töitä. Toisin sanoen, mikäli tietty projekti ei istu ollenkaan työntekijän arvoihin, voi hän kieltäytyä projektista. Myyjien tulee miettiä työtään myös siitä näkökulmasta, mitä työntekijät haluavat tehdä. Lähtökohtaisesti kaikki tuotteet ja palvelut rakennetaan tavalla, joka tukee olemassa olevaa arvopohjaa.

Arvohuutokaupan lisäksi kurssin tuli pohtia yritysesimerkkinä Facebookin arvoja, ja miten ne näkyvät palvelun toiminnoissa. Kurssin tuli miettiä myös Facebookin arvojen yhteiskunnallisia vaikutuksia. Keskustelua herätti mm. Facebookin algoritmit ja mainonnan kohdentaminen; tulisiko algoritmien olla läpinäkyviä, ja miten paljon ne ohjaavat ihmisten käyttäytymistä myös tiedostamattomalla tasolla.

Keskustelussa nousi esille myös yrityksen keulakuvat osana yrityksen arvomaailmaa. Yrityksen johtaja antaa kasvot toiminnalle, mutta samalla suuri yleisö edellyttää kyseisten arvojen mukaan toimimista kaikissa tilanteissa. Henkilöitymisen takia arvoista ristiriitaisiin toimintamalleihin ei ole varaa.

Johdon konsultit Eeva Kiiskinen ja Riikka Jakovuori teettivät ryhmällä kuvitteellisen yritystilanteen, jossa piti lähteä rakentamaan uudenlaista toimintamallia isoon teollisuuden alan yritykseen. Ryhmän tuli pohtia, mitä tulee huomioida erityisesti henkilöstön osallistamisessa ja hankkeen jalkauttamisessa, jotta hanke ei jää pelkästään ylimmän johdon ideaksi.

Päivän viimeisen työpajan vetäjät Juha Mustonen ja johdon konsultti Karl Nyman pistivät ryhmän pohtimaan Goforen tulevaisuuden näkymiä ja uusia potentiaalisia toimintamalleja. Ryhmän ideoinnin pohjalta syntyi monta huikeaa ideaa, joita voi suoraan tai muokattuna lähteä soveltamaan liiketoimintaan. Yhteistyöpäivä päättyi podcastin purkittamiseen ja yhteiseen illalliseen.

Lauantain ohjelmaan kuului vielä kurssin oman ohjelman lisäksi Goforen toimitusjohtajan Timur Kärjen puheenvuoro arvoista. Kurssi pääsi esittämään Kärjelle kysymyksiä ja haastamaan häntä Goforen kulttuurista. Juttua olisi riittänyt pidemmällekin, mutta kurssin ohjelma ohjasi jo kohti viimeisiä ryhmäkeskusteluita, yhteenvetoa ja reflektointeja. Viikonloppuun päättyi samalla Suomen toisen VBL-kurssin yhteinen matka arvopohjaiseen johtajuuteen. Teemat tulevat kuitenkin varmasti elämään myös jatkossa kurssilaisten arjessa.

Yritysyhteistyön osalta VBL ja Gofore keräävät viikonlopun kokemukset yhteen ja jatkavat arvopohjaisen johtajuuden teemojen syventämistä talven ja ensi vuoden kuluessa. Seuraava yhteinen yritysmoduuli järjestetään kesäkuussa 2018 yhdessä kolmannen Suomen VBL-kurssin kanssa.

Kuuntele täältä Goforen ja VBL-ryhmän podcast arvopohjaisen johtajuuden teemoista. 

 

20.11.2017

Value Based Leadership -koulutuksen ja KONEen yhteistyöaamussa keskusteltiin arvopohjaisesta johtamisesta

Miten arvot näkyvät johtamisessa ja yrityksen toiminnassa? Entä miten arvoja voisi tuoda lähemmäs arkea ja käytännön tekemistä? Joukko Value Based Leadership (VBL)-kurssin käyneitä alumneja ja kurssilaisia kävi vierailemassa yhteistyökumppanimme KONEen pääkonttorilla Keilaniemessä keskustelemassa näistä teemoista yhdessä KONEen työntekijöiden kanssa. KONEelta mukana aamussa oli joukko työntekijöitä eri toimintasektoreilta.

Aamupäivän aikana ehdittiin keskustella sekä henkilökohtaisista että yrityksen arvoista. Keskusteluissa nousi erityisesti esille tiiminvetäjän rooli ja kyky kohdata työkavereita monella eri tasolla. Ryhmä pohti yhdessä, miten arkisen työnteon rinnalla voitaisiin kohdata ihmiset aina myös kokonaisuutena erilaisine tarpeineen, toiveineen ja tavoitteineen, myös muutosten keskellä.

Alun esittelykierroksen jälkeen Suomen Partiolaisten VBL-koordinaattori Annika Räsänen kuvasi Value Based Leadership ohjelman syntyä ja koulutuksen sisältöjä. Lisäksi käsiteltiin VBL:n omia arvoja, kuten monimuotoisuuden arvostusta, rohkeutta ja vastuunkantoa, itsensä kehittämistä sekä empatiaa muita kohtaan. Kurssilla ei tuputeta osallistujille partion tai muunkaan toimijan arvomaailmaa, mutta keskeinen johtamisfilosofia taustalla on että ihmisen tulee tuntea itsensä ja arvonsa ollakseen hyvä johtaja myös muille.

VBL-alumni ja ensimmäisen Suomen VBL-kurssin johtaja Viljami Hätönen sekä VBL-kurssilainen Iina Sorvari syvensivät VBL:ssä käytettäviä periaatteita konkreettisin harjoittein. Esiin nostettiin mm. fokuksen kohdistaminen käsiteltävään asiaan ja uskallus heittäytyä. Lisäksi tuotiin esille, että on vaikeaa näyttää hyvältä kun opettelee jotain uutta.

Yhteisessä keskustelussa nousi esille arvojen merkitys omalla uralla. Osallistujat kuvasivat, että jossakin uran vaiheessa oli jopa saatettu vaihtaa työpaikkaa jos aiemman firman arvot eivät vastanneet omia arvoja.

Yhteistyöaamussa keskusteltiin myös nuorista johtajista, joista puhutaan usein tulevaisuuden johtajina. VBL kouluttaa kuitenkin johtajia, jotka ovat -nuoresta iästään huolimatta – jo nykypäivän johtajia ja roolimalleja omissa yhteisöissään. Samalla tuotiin esille johtamisen monimerkityksellisyys; johtaja-alaissuhteen lisäksi johtaminen on myös itsensä johtamista. VBL pyrkii rohkaisemaan nuoria näkemään omat mahdollisuutensa; nuori voi toimia vastuullisessa tehtävässä olemalla oma itsensä, ja oma minä riittää. Kurssilla keskustellaan myös paljon kommunikoinnista, palautteen antamisesta ja vastaanottamisesta, normeista, valta-asemista, ryhmäjäsenyydestä ja erilaisista toimintamalleista. Nämä teemat tarjoavat perinteisempien johtamistehtävien lisäksi työkaluja hyviin alaistaitoihin ja laajemminkin työelämään.

KONEen Head of Competence Management, Tiina Takala esitteli VBL-porukalle myös KONEen arvopohjaa, jonka pohjalta syntyi hedelmällistä keskustelua. KONEen arvoihin kuuluvat asiakkaan palvelu parhaalla mahdollisella tavalla, positiivinen ’can do’ asenne, uudistumiskyky ja uusien toimivien tapojen etsiminen, suoriutumisen into ja yhdessä voittaminen. Takala toi esille, kuinka arvopohjan mukaan toimimista mitataan erillisissä kehityskeskusteluissa suoriutumisen lisäksi. Arvot ovat siten integroitu osaksi johtamista monella toiminnan tasolla.

KONEen työntekijät kokivat erityisesti yhdessä tekemisen tärkeäksi, ja sitä haluttiin myös tuoda entistä enemmän käytännön työhön. Käytännössä tämä voi näkyä jopa kielessä, käytetäänkö esimerkiksi termejä ’minä’ vai ’me’ puhuttaessa työstä. Lisäksi ryhmäkeskustelussa tuotiin esille, että yrityksille olisi ylipäänsä tärkeää ottaa arvot kaikkeen tekemiseen konkreettisella tavalla mukaan. Jo se, tuodaanko arvot ensimmäisillä esittelykalvoilla vai esityksen lopussa esille, vaikuttaa ensivaikutelmaan.

Yhteistyöaamu päätettiin perinteiseen VBL-fiiliskierrokseen, jossa kaikki saivat antaa palautetta aamusta. Hyvä palaute osallistujilta kannustaa jatkamaan arvopohjaisen johtamisen kehittämistä yhdessä kumppaneidemme kanssa myös yrityspuolella.

 

Suomen ensimmäinen Value Based Leadership-kurssi työsti yhdessä ohjelmistokehityksen asiantuntijayrityksen Vincitin kanssa arvopohjaisen johtajuuden kysymyksiä

Suomen ensimmäinen Value Based Leadership (VBL)-kurssi huipentui neljänteen ja samalla kurssin viimeiseen yhteiseen koulutusviikonloppuun, joka järjestettiin Tampereen Hervannassa. Neljännen kurssiviikonlopun eli ’nelosmoduulin’ yhteistyökumppanina toimi Great Place to Work -tutkimuksessa Suomen ja Euroopan parhaaksi työpaikaksi valittu ohjelmistoalan yritys Vincit. Vuonna 2007 perustetun Vincitin palvelut jakautuvat ohjelmistokehitykseen ja ICT-palveluihin. Yrityksen pääliiketoimintaa ovat räätälöityjen ohjelmistojen tuotekehityspalvelut. Lisäksi Vincit järjestää ketterään ohjelmistokehitykseen ja johtamiseen liittyvää konsultointia ja valmennusta. Yrityksen ydinosaamista ovat internet- ja mobiilisovellukset sekä sulautetut järjestelmät.

Vincitin asiakaskunta koostuu pääasiassa suurista ja keskisuurista yrityksistä sekä julkisen sektorin toimijoista. Asiakkaita on yli 200 useilla eri toimialoilla. Vuonna 2016 yhtiön liikevaihto oli 32,1 miljoonaa euroa. Yhtiöllä on toimipisteet Suomessa Tampereella, Helsingissä ja Turussa, palvelukeskus Savonlinnassa sekä toimipiste Palo Altossa Yhdysvalloissa.

Keskeistä Vincitin toimintakulttuurissa on jo yrityksen perustamisvaiheessa huoneentauluksi muotoiltu ajatus siitä, että maanantaisin ei saa ärsyttää tulla töihin. Keskiössä on työntekijöiden hyvinvointi ja viihtyvyys, samalla pidetään kuitenkin huoli myös työn tuottavuudesta ja asiantuntijuudesta erittäin kilpailulla alalla. Vincitiä kehitetään myös aidosti yhteistyössä kaikkien työntekijöiden kanssa. Vincit tarjoaa myös asiakkailleen 100 % tyytyväisyystakuun. Mikäli asiakas ei ole tyytyväinen lopputulokseen, ei projektista tarvitse maksaa. Huippuasiantuntijuutta kuvastaa myös se, että 100 % asiakkaista suosittelisi Vincitiä edelleen mielellään eteenpäin. Myös paikan päällä kurssiviikonloppuna pari työntekijää kertoi Vincitissä parhaiksi puoliksi nimenomaan ihmiset sekä vapauden omassa työssä.

Suomen Value Based Leadership-kurssin 24 nuorta johtajaa olivat hyvin kiinnostuneita yhteistyöviikonlopusta. Viikonlopun ohjelmaan sisältyi mm. kokonainen päivä Vincitin toimistolla keskustellen arvopohjaisesta johtajuudesta ja Vincitin toimintakulttuurista. Päivän ryhmäkeskusteluissa nousi esiin muun muassa luottamuksen merkitys osana yrityksen ja ryhmän toimintaa. Kurssi nosti esille hyvää pohdintaa siitä, että ryhmät joissa syntyy aito luottamus uskaltavat jakaa omat hullutkin ideansa murehtimatta sitä, miten muut reagoivat.

Vincitin henkilöstökoordinaattori Krista Huhta-aho esitteli ryhmälle Vincitin arvoja, joissa korostuu luottamus työntekijöihin. Esimerkiksi tiimipäiviä tai muita yhteisiä ajanviettoon liittyviä tilaisuuksia ei ole ennalta budjetoitu vaan työntekijöiden luotetaan tekevän omat, maalaisjärkeen perustuvat ratkaisunsa tarjoiluiden ja muiden osalta. Tämä näkyy käytännössä siten, että kukaan ei lähde esimerkiksi törsäämään holtittomasti. Jos budjetti olisi ennalta määritelty, se todennäköisesti käytettäisiin kaikki. Yksi Vincitin ohjenuora onkin, että ’ tee, niin kuin itse tekisit’, eli omaa ajattelua ja kykyä ratkoa ongelmia painotetaan. Myös ’no policy policy’ kuvastaa hyvin Vincitin ideologiaa ja toimintakulttuuria. Yksilön ja työntekijän vapauden rinnalla esimerkiksi tasa-arvo on todettu hyvin vahvaksi Vincitillä, myös teetettyjen kyselyiden perusteella.

Matala valtahierarkia on koettu Vincitillä toimivaksi, johtuen osaltaan vahvasta asiantuntijaorganisaatiosta ja luotosta työntekijöiden kykyyn hoitaa omat projektinsa parhaaksi katsomillaan tavoilla, kuitenkin aina osana tiimiä. VBL-kurssin keskuudessa nousi kysymys, näkyykö Vincitin vahva työntekijälähtöisyys myös asiakkaille. Huhta-aho kuvasi, että he pyrkivät aina olemaan asiantuntija myös suhteessa asiakkaaseen ja voivat siten tarvittaessa olla myös eri mieltä asiakkaan kanssa parhaan lopputuloksen takaamiseksi.

Päivän aikana keskusteltiin myös uusien työntekijöiden perehdytyksestä. Perehdytykseen kuuluu perinteisen yritykseen ja omiin tehtäviin tutustumisen lisäksi mahdollisuus valita omat työvälineet, sillä Vincitillä nähdään, että jokaisen asiantuntijan tulee saada valita itselle ja omiin projekteihin parhaiten soveltuvat välineet. Uusien työntekijöiden perehdytyksessä käytetään myös projektinhallinnan työkalua Trelloa.

VBL-ryhmälle teetettiin myös projektityöskentelyssä hyödynnettävä retrospektiivi, jossa kurssi työsti pienryhmissä näkemyksiään VBL-kurssista tähän asti; mikä teki iloiseksi ja mikä surulliseksi. Fasilitaattoreina ryhmälle toimivat Vincitin koodari Hannu Lehtikangas ja softatohtori Veli-Pekka Eloranta. Yksi keskeinen idea retrospektion käytössä oli, että kaikki ryhmän jäsenet tulevat kuulluiksi. Lopuksi ryhmissä työstetyt aiheet koottiin yhteen.

Vincitin henkilöstöjohtaja Johanna Pystynen kuvasi yhteistyötä VBL:n kanssa seuraavasti:

Yhä useammat yritykset ymmärtävät, että arvopohjainen johtaminen synnyttää luottamusta ja hyvinvointia organisaatioon ja vaikuttaa näin ollen myös pitkäjänteiseen kannattavuuteen. Tulevaisuuden johtamisen isoimpia haasteita on pystyä tukemaan jokaista työntekijää yksilöllisesti, erilaiset tarpeet ja elämäntilanteet huomioiden. Kysymys kuuluukin, miten luoda sellainen ympäristö, jossa ihmiset voisivat johtaa kukin itseään parhaalla mahdollisella tavalla? Tähän kysymykseen saamme varmasti mielenkiintoisia näkemyksiä tulevaisuuden johtajilta!

VBL-kurssilaiset ovat suorittaneet puolen vuoden mittaisen kurssin aikana DiSC-analyysit, jotka auttavat ymmärtämään paremmin sekä omia että muiden tapoja ja toimintamalleja erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. DISC-työkalua käytetään erityisesti itsetuntemuksen ja viestinnän kehittämisessä. Työkalusta on suuri hyöty myös johtamisen kehittämisessä. Lisäksi kurssilaiset ovat hyödyntäneet Values Online nimistä työkalua omien arvojensa jäsentämisessä ja kartoittamisessa. Nämä työkalut, useat kurssiviikonloppujen aikana toteutetut harjoitteet sekä mentorointiohjelma takaavat kurssilaisille hyvät eväät ymmärtää paremmin itseään ja muita johtajina. Samalla ymmärrys omista arvoista ja toiveista työympäristön suhteen ovat helpommin viestittävissä myös työpaikalla.

Vincitin perustaja Mikko Kuitunen kuvaili puolestaan yhteistyötä VBL:n kanssa ennen kurssiviikonloppua näin:

Vincit tukee Value Based Leadership -koulutusta ja nuoria johtajia, koska haluamme omalta osaltamme olla rakentamassa parempaa huomista. Vincit tunnetaan tulevaisuuden johtamisen suunnannäyttäjinä ja haluamme jakaa ymmärrystämme nuorille johtajille konkreettisella tavalla. Odotamme myös oppivamme yhteistyöstä VBL:n kanssa mitä nuoret ajattelevat johtamisesta sekä kuinka he haluavat itseään johdettavan ja kuinka he aikovat itse johtaa. Uskon, että Vincitin ja VBL:n liitto hyödyttää molempia ja on ennen kaikkea voitto suomalaiselle johtajuudelle.

Yhteinen kurssiviikonloppu vastasi osaltaan näihin kysymyksiin. Työn merkityksellisyys, arvojen mukainen toiminta ja työnteon joustavuus ovat myös tutkitusti nyt työelämään siirtyville nuorille tärkeitä teemoja. Tarvitsemme myös heiltä vahvaa johtajuutta, kykyä ja halua ottaa vastuuta ja tehdä arvojensa mukaisia päätöksiä. VBL-kurssi ja yritysyhteistyö antavat tähän hyvät eväät.

 

DiSC-vuorovaikutustyökalun hyödyntäminen osana Value Based Leadership -kurssia

Suomen Value Based Leadership -koulutusohjelma (VBL) ja MLP Oy jatkavat tammikuussa aloitettua yhteistyötä, jolla tuetaan VBL-kurssille osallistuvia nuoria johtajia.

MLP Oy valmentaa esimiehiä, henkilöstön kehittäjiä ja yritysvalmentajia käyttämään ja hyödyntämään Everything DiSC- ja Five Behaviours of Cohesive Team -työkaluja. VBL-kurssilaisille MLP tarjoaa Everything DiSC-käyttäytymisprofiileja, joilla voidaan kartoittaa omaa vuorovaikutustyyliä. Everything DiSC -työkalujen mukaan vuorovaikutustyylit jaetaan neljään kategoriaan: hallitsevaan, vaikuttavaan, vakaaseen ja tunnontarkkaan.

Value Based Leadership -koulutuksessa DiSCiä käytetään henkilökohtaisen kehittymisen tukena. Analyysin perusteella osallistujat ymmärtävät oman vuorovaikutustyylin mukauttamisen tarpeen esimerkiksi tilanteissa, joissa eri tavoin kommunikoivat ihmiset kohtaavat. VBL-ohjelmassa Everything DiSC:n testistä osallistujat saavat myös keinoja parempaa itsensä johtamiseen.

Katso myös tästä, mitä VBL-kurssilaiset ovat kertoneet DiSCien käytöstä.

 

kurssille hakeminen

 

12.3.2018

kehity johtajana value based leadership -koulutuksessa!

Vedätkö ryhmää, luotsaatko kampanjaa tai onko sinulla vaikkapa hallituspaikka jossakin järjestössä? Value Based Leadership (VBL), arvopohjainen johtajuus, kutsuu 20-29-vuotiaita vapaaehtoistoiminnan johtajia kehittymään noin puolen vuoden mittaisessa koulutusohjelmassa.

Haku toukokuussa alkavaan seuraavaan koulutukseen on päättynyt ja haastattelemme hakijoita parhaillaan. Kiitos kaikille hakijoille!

Mikä on VBL?

VBL-koulutus keskittyy itsetuntemukseen ja monimuotoisuuteen johtajuuden perustana. Koulutuksen päämääränä on tarjota laadukas johtajuuskoulutus nuorille johtajille, antaa heille osaamista ja valmiuksia johtaa huomisen yhteiskunnassa ja luoda kohtaamisia yhteiskunnan eri ryhmien välillä.

VBL sai alkunsa Ruotsin kuninkaan säätiön (Konungens Stiftelse Ungt Lederskap) ja Ruotsin partiolaisten yhteistyöstä, ja kymmenen vuoden aikana se on kasvanut Ruotsin merkittävimmäksi nuorten vapaaehtoistoiminnan johtajien koulutukseksi. Suomen Partiolaiset on järjestänyt yhteiskursseja Ruotsin partiolaisten kanssa vuodesta 2009 lähtien, ja suomalaisia koulutuksen käyneitä on jo yli 100. Erittäin positiivisten kokemusten myötä Suomen Partiolaiset käynnistää jo neljännen suomalaisen koulutuksen toukokuussa 2018.

Voit hakea koulutukseen jos…

  • Olet hakuhetkellä 20-29-vuotias
  • Sinulla on johtamistehtävä, jossa voit soveltaa kurssilla oppimiasi asioita. Johtamistehtävä voi olla esimerkiksi projektin vetovastuu, kampanjan koordinointi, ryhmän vetäminen tai hallituspaikka, ja sen tulee olla vapaaehtoistoimintaa
  • Olet motivoitunut kehittämään itseäsi johtajana ja johtajuutta omassa organisaatiossasi

Lisäksi eduksesi luetaan jos…

  • Olet käynyt jonkin perustason johtajuuskoulutuksen
  • Olet toiminut johtamistehtävissä (nykyisessä tai muussa tehtävässä) kaksi vuotta tai pidempään

Lähijaksot, kevät JA SYKSY 2018, 4. kurssi:

1. Kurssiosa – Ryhmien johtaminen (3 päivää): pe-su 25. - 27.5.2018

2. Kurssiosa – Johtaminen monimuotoisuuteen (3 päivää): pe-su 7. - 9.9.2018

3. Kurssiosa – Itsensä johtaminen (3 päivää): pe-su 19. - 21.10.2018

4. Kurssiosa – Johtaminen tuottoisasti arvoilla (4 päivää): to-su 29.11. - 2.12.2018

Kurssiosat alkavat aamuisin ja päättyvät viimeisen kurssipäivän iltapäivänä.

Hakemalla koulutukseen sitoudut osallistumaan lähijaksoille, jos sinut valitaan. Lisäksi toivomme sinun osallistuvan diplomiseremoniaan keväällä 2019 myöhemmin vahvistettavana ajankohtana.

Lähijaksoilla opittua täydennetään ja syvennetään välitehtävillä, jotka ankkuroivat opitut teemat osallistujan omaan organisaatioon ja johtamistehtävään. Lisäksi koulutukseen sisältyy mentorointiohjelma, jossa jokainen osallistuja saa oman mentorin yksityiseltä tai julkiselta sektorilta. Mentorin kanssa tavataan noin kuusi kertaa. Kurssin kieli on suomi.

Kurssin omavastuuosuus

Kurssin hinta osallistujalle on 400 €. Hintaan sisältyy koulutus (lähijaksot, syventävät tehtävät, mentoriohjelma) sekä ruoka ja majoitus lähiopetusjaksoilla. Osallistuja maksaa itse matkakulut lähiopetuspaikkojen lähimmille rautatie- tai linja-autoasemille. Mikäli matkakulut muodostavat esteen osallistumiselle, avustamme kurssille hyväksyttyä osallistujaa apurahan hakemisessa. 

Yhteyshenkilö: Heta Hyvärinen, Projektikoordinaattori, Value Based Leadership: heta.hyvarinen(at)partio.fi.

 

 

 
 
MF150423-MF5D8085.jpg
 

"VBL on ollut minulle silmiä avaava ja hyvin opettavainen kurssi. Olen kuullut samaa muiltakin eri aikoina kurssin käyneiltä."

 

"Olen saanut ja saan edelleen oppia tuntemaan itseäni, ymmärtämään toisten toimintatapoja ja kehittämään itseluottamustani. Toivoisin, että mahdollisimman moni nuori aikuinen saisi saman mahdollisuuden."

Suomalaisten VBL:n käyneiden palautteita

 

vbl somessa

 

Yhteistyössä

#parempaajohtajuutta mukana kehittämässä